Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

När den amerikanska presidentvalskampanjen kom till Madrid

Publicerad: 10 december 2019, 14:15

Michael Bloomberg på Cop 25 i Madrid

Foto: Björn Anderberg

Michael Bloomberg är sedan några veckor tillbaka officiellt med i racet om att bli nästa amerikanska president. I dag är han i Madrid och lovar att en demokratisk president 2020, vem det än blir, kommer att ta USA tillbaka in i Parisavtalet och dessutom skyndsamt avskaffa alla subventioner till den fossila industrin.


Ämnen i artikeln:

Cop 25

Medan miljöministrarna stod på rad i dag för att läsa upp sina treminuterstal på öppningen av årets högnivåmöte var fokus på Cop 25 i Madrid som vanligt någon annanstans. Greta Thunberg och Luisa Neubauer från Fridays for futures  ledde ett välbesökt seminarium som lyfte fram behovet att lyssna på forskare. I den spanska paviljongen kunde man bevittna hur delar av den amerikanska presidentvalskampanjen landat i Madrid. Det fick nästan lika mycket uppmärksamhet. 

På plats i Madrid är den amerikanska miljardären och filantropen Michael Bloomberg som för några veckor sedan gav sig in i kampen om att bli USA:s nästa president. Han tar förstås tillfället i akt att såga president Donald Tramps klimatpolitik. Samtidigt vill han tala om för världen att USA är på rätt spår för klimatet, bara man sätter fötterna utanför Vita huset. 

– Vi fortsätter att stänga kolkraftverk i samma takt som under Obamaadministration, hittills 299 av 530. Städer, stater och företag är fast beslutna att arbeta på som om vi var med i Parisavtalet. Det är klart att det hade var bättre om president Trump var med och bidrog men nu är han inte det och då får vi andra stiga in, säger Michel Bloomberg. 

Michel Bloomberg konstaterar också att Trump-administrationen totalt negligerat det tre senaste Cop-mötena och inte ens betalat sina kostnader för konferensen. 

– Då har Bloomberg Philanthropies gått in och bidragit med det som saknats, säger Michael Bloomberg. 

Det är ett modest sätt att meddela att han själv är rik nog för att skicka en check till FN på så där 90 miljoner kronor. 

Sedan kommer vallöften som egentligen ska landa någon helt annanstans än i Madrid där han är bland vänner som inte har rösträtt i USA. 

– Han eller hon som besegrar Trump kommer att se till att alla subventioner till kol-, olje- och gasindustrin omedelbart upphör. Vi vet att detta inte är Donald Trumps politik, men tyvärr är han inte ensam. I världen i stort får den fossila industrin subventioner på över 400 miljarder dollar och det måste stoppas. 

Inför ett fullsatt seminarium tog Michael Bloomberg tillfället i akt att såga president Trumps klimatpolitik.

Foto: Björn Anderberg

Michel Bloomberg fortsätter med att berömma EU för sitt ledarskap och lovar att en ny president i Vita huset kommer åter till Parisavtalet och ställer sig på samma sida av historien som Europa. 

– Teknik är inte längre problemet, vi kan skapa hållbar fossilfri energi, vi kan ställa om till hållbara transporter, vi gör allt det där, men vi gör det inte tillräckligt. Framför allt gör inte politikerna i Washington tillräckligt, säger Michael Bloomberg som aspirerar på att flytta in i Vita huset 2021. 

Han tar emot applåder och ger sig vidare ut i Cop-vimlet följd av TV-kameror och riktigt riktigt bestämda säkerhetsvakter. Han stannar och pratar om sina barnbarn med en liten flicka. Han hälsar sedan på tidigare utrikesministern John Kerry som också är på plats för att visa världen att alla amerikanska politiker inte tycker som Trump. 

De är båda del av den amerikanska charmoffensiven på Cop i år. Under rubriken ”We are still in” gör en del av USA sedan några år allt för att visa att Trumps klimatpolitik inte har det amerikanska folkets förtroende. Kampanjen We are still in säger sig samla över 3 800 ledare i amerikansk politik och näringsliv, i samtliga 50 stater. Ekonomisk representerar den 6,2 biljoner dollar och är därmed världens tredje största ekonomi efter USA och Kina.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 25

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.