Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

När julskämten var standard

Publicerad: 23 December 2008, 05:46

För trettio år sedan skämtade SIS varje jul. Men det var då. Nu är det allvar.


Nej, standadiseringsorganisationen SIS vil inte riktigt kännas vid de studentikosa julhälsningar som man gladde kunder och kolleger från tiden runt 1970-talet. De såg ut precis formella, officiella beskrivningaar en nya standarder men visade sig handla om tomtemaskers glöggtålighet, pepparkakors kaffeupptagning och julgranars barrningsbenägenhet.

Läs klassikern om provning av julgranar

– Vi vill helst glömma det där, säger informationschefen Olle Axenborg, som betonar att standardisering av varor och tjänster bidrar med 25 miljarder kronor om året till den svenska ekonomin. Så i stället för gamla skämt om slagtålighet hos pepparkakshus drar han fram alldeles seriösa standader som rör jul-aktuella områden från internationella ISO och svenska SIS.

– Om årets julklapp blir en upplevelse, så är många sådana faktiskt kvalitetsstämplade och beskrivna utifrån krav och normer. Om upplevelsen blir en resa så finns det internationella riktlinjer för turism. Dessutom en standard som förklarar begrepp som används inom turistindustrin. Standarden är till hjälp för att tyda vad som står i en resebroschyr, i bokningssystem för resor på Internet.

Handlar det om golf finns en standard för kvaliteten på banor, lokaler, kurser och personalens kunskap, samma sak för spa-anläggningar som bland annat omfattar hygien- och säkerhetskrav på anläggningar och utrustning. Riktlinjer för bra bemötande av kunden på turistbyråer har sin standard och när man väl kommer till hotellet, så finns en standard som förklarar begrepp som används inom turistindustrin. Detta till hjälp för att tyda vad som står i en resebroschyr, i bokningssystem för resor på Internet. Oftast kanske använd vid reklamationer, kan man gissa.

Språkresor är omgivna av regler för allt ifrån reseservice och resescheman till kvalitet på undervisning, skola, klassrum där utbildningen äger rum, krav på lärare och ledare, fritidsaktiviteter och mat. Äventyrsbanor, dykkurser … ja var vi än befinner oss finns det en internationell standard som serr til att saker och ting fungerar.

– Standarder får världen att fungera, säger Olle Axenborg. Teknik 360 citerar med förtjusning Alf Henrikssons bevingade vers:

"En sak som nationernas samliv förbuttrar är olika gängor på skruvar och muttrar. Men en sak som nationernas möte förljuvar är standardisering av muttrar och skruvar."

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.