måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

När världen blir två grader varmare: fem oväntade effekter för Sverige

Publicerad: 26 november 2015, 05:00

Jordens medeltemperatur är nu en grad varmare. Här listar Miljöaktuellt vad en tvågradig uppvärmning skulle innebära för Sverige.

Ämnen i artikeln:

Smhi

Två graders global uppvärmning betyder en ännu högre uppvärmning i Sverige, visar SMHIs analyser.

– Med en global årsmedeltemperatur som ökat med två grader kommer årsmedeltemperaturen i Sverige att ha ökat 1,5 till 3,5 grader jämfört med förindustriell tid, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI, i ett pressmeddelande.

Om dagens utsläpp fortsätter i samma takt finns det inte indikationer på att temperaturökningen stannar under två grader. Vi beräknas passera gränsen för två graders uppvärmning vid år 2040.

Här är de fem oväntade effekterna som sker när Sverige blir två grader varmare:

Nederbörden ökar avsevärt

Årsnederbörden ökar med 5-15 procent i hela Sverige när vi når en global uppvärmning på två grader. De högsta nivåerna av nederbörd väntas ske i norra Sverige under vintrarna, då med en ökning på 10-20 procent. Nederbörden kommer också öka i hela Sverige under alla säsonger.

Varmare temperatur under vinter och sommar

Den svenska sommaren beräknas bli 1-2 grader varmare i hela landet. Under vintern är förändringen ännu större. Då ökar temperaturen med 2-5 grader. Störst skillnad blir det i de kalla vintertemperaturerna, då Sveriges kallaste dagar blir 4-7 grader varmare. Anledningen till att Sveriges temperaturer ökar så mycket beror på att vi ligger närmast Arktis där effekterna av en uppvärmning är störst.

Förändring av årets sista vårfrostdatum
När den globala uppvärmningen når två grader kommer årets sista vårforstdatum i Sverige ske tidigare. Enligt verktyget kan det ske så mycket som tio dagar tidigare.

Vegetationsperiodens längd ökar med flera veckor

Perioden definieras som den del av året då dygnsmedeltemperaturen överstiger gränsvärdet +5°C. I de nordliga- och mellersta delarna av Sverige beräknas perioden öka med cirka 30 dagar. I södra Sverige kommer den öka med mellan 30 och 50 dagar.

Fler dagar med kraftig nederbörd

I stora delar av landet väntas dagarna med kraftig nederbörd öka mellan 4-8 dagar. Vid kraftig nederbörd riskerar översvämningar att ske på flera håll i landet.

Expertmyndigheten SMHI lanserar nu ett verktyg som ger dig koll på klimateffekterna. Scenariotjänsten är framtagen för att visa bland annat framtida nederbörd och temperatur. Tjänsten bygger på nio olika klimatmodeller som klimatforskare vid Rossby Centre på SMHI har tagit fram. Tjänsten fokuserar främst på vad som inträffar vid en temperaturökning istället för att beräkna när effekterna kommer ske.

– Att så många klimatmodeller använts ger ett världsunikt material. Modellerna ger en tydlig bild och är samstämmiga. Ju fler modeller som visar samma sak, desto mer troligt är det att utvecklingen också kommer att se ut så, säger Gustav Strandberg.

Spana in verktyget här.

Läs även artikeln: Nu har jordens temperatur ökat med en grad. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev