Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Näringslivet är redo för betydligt tuffare klimatpolitik”

Publicerad: 15 december 2016, 11:54

Nina Ekelund/2050

DEBATT Nu krävs blocköverskridande samarbete kring EU:s viktigaste styrmedel, det skriver Nina Ekelund, programdirektör på Hagainitiativet.


Ämnen i artikeln:

Hagainitiativet

Det är en ödesvecka fram till jul för klimatarbetet i EU. Nu kan det avgöras om vi får en fungerande handel med utsläpp av växthusgaser efter år 2021. I dag röstade Europaparlamentet, i morgon tar EU-nämnden beslut om den svenska linjen och på måndag så diskuterar klimatministrarna i EU:s råd om klimatpolitikens framtid. Vi välkomnar den skärpning som regeringen nu föreslår för utsläppshandeln.

Nu behövs mer än någonsin blocköverskridande samarbete och enighet. Minst 40 procent av de svenska utsläppen ingår i handelssystemet och i somras föreslog Miljömålsberedningen, med stöd från både regeringspartierna, alliansen och Vänsterpartiet, att handelssystemet behöver skärpas.

Sverige behöver ta ledarskap i EU för att skapa långsiktiga, stabila villkor i utsläppshandeln för att näringslivet på allvar ska kunna bidra till Parisavtalet om klimatet, som slöts för ganska precis ett år sedan. Med den osäkerhet som Donald Trump bidrar med gällande USA:s klimatpolitik så behövs en skärpt utsläppshandel i EU av flera anledningar.

Företag som satsar på klimatsmart teknik gynnas av en skärpt utsläppshandel. Utsläppshandeln är EU:s viktigaste styrmedel för att nå EU:s klimatmål och Parisavtalet. En stärkt utsläppshandel höjer priset för den som påverkar klimatet, vilket främjar ny teknik bland innovativa företag. I dag missgynnar systemet dem som vill satsa på ny teknik då priset på utsläpp är för lågt. Det riskerar att påverka företag inom EU negativt när stora delar av övriga världen ställer om.

Världen efterfrågar klimatsmarta produkter. Svenska företag ligger ofta i framkant vad gäller klimatsmarta produkter, men har i dag svårt att få större utväxling då koldioxidpriset på kontinenten är för lågt. Förslag om att färre branscher ska klassas som konkurrensutsatta är bra och att de som verkligen är konkurrensutsatta ska tilldelas gratis utsläppsrätter framöver är förståeligt, men här bör en viss auktionering ske, så länge den inte medför läckage av koldioxid.  Ett ökat pris på utsläpp kommer att stimulera till fler åtgärder som minskar användningen av fossila energislag och effektivare användningen av energi.

Ett förändrat klimat ger skenande kostnadsökningar för näringsliv och samhälle. Att Arktis i år är 20 grader varmare än normalt under november skickar tydliga signaler om att jordens klimat inte mår bra. En global temperaturökning över två grader kan ligga närmare än vi tidigare trott. Det skulle innebära kostnader och risker för både samhälle och näringsliv.

Denna vecka kan svenska politiker hjälpa EU att börja Parisanpassa utsläppshandeln genom att sänka utsläppstaket, införa auktionering av utsläppsrätter i större utsträckning och annullera överskottet av utsläppsrätter.

Näringslivet är redo för betydligt tuffare klimatpolitik för att rädda jordens klimat. Nu krävs politiskt ledarskap och mod från samtliga partier för att driva på och förflytta EU i rätt riktning. Det finns just nu ett fönster som står på glänt – vad vore en bättre julklapp till klotet än att utnyttja den möjligheten?

Nina Ekelund, programdirektör Hagainitiativet

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Hagainitiativet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.