Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Näringslivet i fokus när partiledarna debatterade klimatfrågan

Publicerad: 17 november 2022, 09:09

Enligt statsminister Ulf Kristersson är klimatomställningen en av fyra samtida europeiska ödesfrågor.

Foto: Melker Dahlstrand / Riksdagen

Onsdagens EU-politiska debatt i riksdagen hettade till rejält när klimatomställningen kom på tal. En av deltagarna utbrast: ”Näringslivet närmast skriker: Gör det inte!”

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitikPolitikEu

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Statsminister Ulf Kristersson (M) inledde onsdagens EU-politiska partiledardebatt i riksdagen. Han meddelade bland annat att han under december månad ska återkomma med regeringens prioriteringar inför det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd, som inleds den 1 januari.

Ulf Kristersson gav samtidigt en ledtråd om vad som möjligen väntar, när han i anförandet lyfte vad han kallade ”fyra samtida europeiska ödesfrågor”. 

En av dessa ödesfrågor är klimatomställningen, förklarade statsministern, och när det pågående Cop-mötet i Egypten kom på tal var det i positiva ordalag:

”Att träffa näringslivet på klimattoppmötet var genuint inspirerande. Min regering kommer att samarbeta med denna nya miljörörelse.”

Det här fick dock Per Bolund (MP) att se rött. 

”Statsministern sa i sitt anförande att det är viktigt att lyssna till näringslivet. Men i stället för att göra just det gör regeringen motsatsen. Man slaktar reduktionsplikten när näringslivet närmast skriker: Gör det inte!  Vi behöver långsiktighet. Men regeringen går åt motsatt håll. Man ökar utsläppen med i runda slängar tio procent, fem miljoner ton, bara genom denna reform. Regeringen gör dessutom havsbaserad vindkraft dyrare och svårare att bygga, precis tvärtemot det näringslivet säger är nödvändigt.”

Inte heller Magdalena Andersson (S) höll igen när klimatfrågan kom upp:

”Hur ska Kristersson få regeringar i andra länder att leva upp till sina mål när man helt släpper taget om vårt eget mål? Vilken trovärdighet kommer vi att ha? Här har den högerkonservativa regeringen i sin budget visat riktningen: Klimatpolitiken är inte viktig. Man har slarvat bort de mål som vi har satt upp, och jag är uppriktigt oroad över att man slarvar bort klimatfrågan även i EU.”

Ulf Kristersson höll inte alls med om dessa beskrivningar, och i ett replikskifte med Annie Lööf (C) återkom han just till företagens roll i klimatomställningen:

”Vad näringslivet vill ha är överenskommelser med innehåll. Sedan handlar det om avvägningar. Jag tror inte att klimatet, svenska företag, svenska bilister och svenska konsumenter är betjänta av att vi ensidigt lägger ned svensk konkurrenskraft och förmågan att både åka till jobbet och köra barnen till träningen. Att vi ensidigt avstår från sådana saker tror jag inte att klimatet mår bra av.”

Se debatten här.  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev