Klimat
”Näringslivet nämns nu i avtalet och vi är en stark kraft här i Paris”
Publicerad: 11 december 2015, 09:19
Foto: Nicklas Mattsson
Svenskt Näringslivs energi- och klimatexpert Maria Sunér Fleming välkomnar att näringslivet nämns i det klimatavtal som länderna nu jobbar med. Och hon tycker att företagen är en stark kraft på Parismötet.
Maria Sunér Fleming har under klimatmötet haft kontakt med näringslivsrepresentanter från hela världen och hon sammanfattar det som att många har varit besvikna över att den privata sektorn inte nämns i avtalet.
– Det har nämnt barn, urbefolkningar men inte näringslivet. Men nu har det kommit in. Det nämns inte i själva avtalsdelen men i andra delar av texten och att vi är en viktig aktör i den fortsatta processen, säger hon till Miljöaktuellt.
Privata sektorn nämns nu två gånger. I den inledande texten av utkastet till nytt klimatavtal står nu att länderna är överens om att de ska främja regionalt och internationellt samarbete med civilsamhälle, den privata sektorn, finansiella institutioner, städer och andra lokala myndigheter. I ett annat stycke om andra typer av aktörer uppmuntras ansträngningar kring klimatförändringar inom näringslivet.
Sunér Fleming ser ett tydligt trendbrott på klimatmötet i Paris: näringslivet som en oväntat stark kraft med en tydlig vilja att bidra.
– Det känns om en generellt stor uppslutning från näringslivet på klimatmötet och i mitt tycke en mycket mer positiv och proaktiv attityd. Jag har inte varit på de senaste mötena men i Doha och Durban tyckte jag att det var lite mer tråkig stämning i näringslivsgänget. Amerikanska intressen var inte särskilt intresserade.
Dock saknar hon tydligare skrivningar om att få till någon form av mekanism för ett globalt koldioxidpris framöver. Det här är Svenskt Näringslivs hjärtefråga förutom att näringslivet ska bli en kraft att räkna med på mötet. Hon tror inte att det är möjligt att få till ett globalt system idag men ser det som en första steg att införa nationella system som sedan kan kopplas ihop. Tydligare skrivningar kring ambitionen hade varit bra, enligt henne.
– Näringslivet har drivit på är en fortsatt möjlighet till handel med utsläppsrätter och ett globalt koldioxidpris. Det skulle vi välkomna om man kunde få igång en bättre diskussion kring. Det finns starka intressen som inte är för det, säger hon och nämner bland annat det japanska näringslivet.
Martina Frisk