Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Näringslivet samlades för att diskutera en harmoniserad global miljölagstiftning

Publicerad: 10 januari 2019, 12:14

Den första förhandlingsrundan kring miljöavtalet UN Global Pact for the Environment startar i Nairobi, Kenya, den 14 januari.

Foto: Max Pixels

På onsdagen träffades näringslivsrepresentanter och miljöexperter från hela världen i ett rundabordssamtal i Paris för att sammanställa näringslivets perspektiv inför toppmötet UN Global Pact for the Environment.


På onsdagen träffades näringslivsrepresentanter och miljöexperter från hela världen i ett rundabordssamtal i Paris för att sammanställa näringslivets perspektiv inför toppmötet UN Global Pact for the Environment som pågår den 14-18 januari i Nairobi, Kenya. Global Pact for the Environment lanserades 2017 och syftar till att skapa ett juridiskt bindande internationellt avtal som ska stärka miljölagstiftningen runt om i världen.

Under rundabordssamtalet igår diskuterades just hur harmonisering av lagstiftning inom miljöområdet kan skapa tydligare globala marknadsförutsättningar för näringslivet. Rundabordssamtalet arrangerades av Internationella Handelskammaren, ICC, som är permanent observatör i FN samt näringslivets representant i FN:s miljöorgan UNEP.
– I dag är det en konkurrenskraft att ha ett aktivt engagemang för miljö och hållbarhet, och vi ser att våra medlemsföretag vill bidra till lösningen på miljöproblemen. Viktigt för ett aktivt och långsiktigt näringslivsengagemang är att det finns tydlighet och förutsägbarhet. Ett enhetligt miljöramverk bidrar till att skapa detta, till skillnad från de fragmenterade lagar vi ser idag, säger Susanna Zeko, ny generalsekreterare på ICC Sweden, till Aktuell Hållbarhet.

En av de svenska representanterna på rundabordssamtalet i Paris var Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.
– En slutsats från dagen är att detta är det första globala miljöavtal som tydligt uppmanar stater att använda olika aktörer för att uppnå önskvärda resultat inom miljöområdet. Särskilt näringslivet pekas ut som extra viktigt och rundabordssamtalet uppmanar fler företag att göra sina röster hörda, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Pär Larshans ser positivt på mötet men är kritisk till att cirkularitet inte berörs alls i den nuvarande versionen av förhandlingsdokumentet.

Läs om UN Global Pact for the Environment

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.