Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nasa bygger nytt internet i rymden

Publicerad: 19 november 2008, 08:46

Efter tio års utveckling har Nasa genomfört de första testerna av vad som kan bli ett interplanetärt internet.


Att sköta kommunikationen till och från olika rymdsonder är inte helt lätt för Nasas tekniker idag. De måste manuellt skapa alla länkar, skicka kommandon som anger var informationen ska skickas, när det ska sändas med mer. Om sonden sedan passerar bakom planeten den roterar kring så går det inte att få ut någon information alls på ett tag.

Allt detta kan dock ändras när Nasa nu på allvar börjar testa ett interplanetärt internet som kan automatisera hela processen. Tekniker från Jet Propulsion Laboratory, JPL, har utvecklat systemet i samarbete med internetpionjären Vint Cerf och resultatet blev en svit av protokoll som ska fungera som TCP/IP gör i vårt vanliga internet.

Protokollsviten heter Disruption-Tolerant Networking, DTN. Till skillnad mot TCP/IP utgår inte DTN från att det alltid finns en nod-till-nod-anslutning. Om en nod inte kan få kontakt med destinationsadressen så slängs inte paketen utan de lagras till en anslutning kan upprättas till en annan nod som i sin tur försöker nå målet. Nasa hoppas att det nya nätet ska göra det enklare att utföra komplexa uppdrag där många olika farkoster samarbetar.

Nasa genomför nu ett test med tio noder, däribland Epoxi-farkosten som är på väg mot kometen Hartley, några sonder runt mars och så stationer på jorden. Om allt går som det ska är planen att koppla in fler och fler noder där exempelvis rymdstationen ska bli en del av nätet nästa sommar.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev