Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nasa jagar mystisk mörk energi

Publicerad: 27 november 2008, 08:11

72 procent av universum består av mörk energi som ingen vet vad det är, men nu vill Nasa och amerikanska Department of Energy avslöja dess hemlighet.


1998 visade en grupp forskare som studerat supernovor att universum expanderar. Det var i och sig inte så revolutionerande, men de visade också att expansionen accelererade och för att det skulle stämma med standardmodellen för hur universum är uppbyggt så måste det finnas energi som ingen hade upptäckt.

Efter lite räknande kom man fram till att denna mörka energi måste utgöra 72 procent av den totala energin i Universum. Att vi inte vet vad 72 procent av universum består av har förstås irriterat och inspirerat astronomer och astrofysiker ända sedan dess.

För att komma gåtans lösning på spåren har nu Nasa och Department of Energy, DOE, startat ett samarbete, Joint Dark Energy Mission. Där ska de använda rymdbaserade teleskop för att göra mycket exakta mätningar av hur stor accelerationen är, vilket kan ge ledtrådar om vad mörk energi egentligen är.

Det finns många teorier om vad mörk energi kan vara och det är framför allt tre teorier som Nasa och DOE är intresserade av.

Den första är att mörk energi kan skapas ur vakuum, så kallad Zero-point Energy. En annan teori är att gravitationen fungerar på annat sätt än vi tror när det handlar om riktigt stora avstånd och att det då inte behövs någon mystisk energi för att förklara observationerna. Till slut finns det spekulationer om att det finns ett energifält, Dynamic Energy Field, som dagens instrument inte kan upptäcka och att den extra energin ligger i det fältet.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev