Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nasa-satellit kraschade

Publicerad: 25 Februari 2009, 06:25

Det blev platt fall för den Nasa-satellit som skulle mäta växthusgaser. Strax efter uppskjutningen kraschade satelliten.


Satelliten, kallad Orbiting Carbon Observatory, var den första någonsin som skulle samla in data kring koncentrationen av koldioxid i jordatmosfären. Målet var att finna svar på vart den ”försvunna” koldioxiden tar vägen som inte blir kvar i atmosfären eller absorberad av havet.

Men något gick fel vid uppskjutningen som gjordes med hjälp av en Taurus XL-raket från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien. Sateliten separerades inte som den skulle utan kraschade ner i havet i närheten av Antarktis.

Kostnaden för det misslyckade projektet uppgår till 280 miljoner dollar, 2,5 miljarder kronor. Nio års förberedelse blev av intet.

Fiaskot skruvar nu upp kritiken mot Nasas eftersatta program för att ta fram fakta kring jordens miljösituation.

– Detta är verkligen ett misslyckande. Vi var redan långt efter. Programmet var svagt och nu är det verkligen svagt, säger Neal Lane, tidigare rådgivare i forskningsfrågor vid president Bill Clintons administration, till AP.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.