Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nasa skjuter upp koldioxidjägare i rymden

Publicerad: 23 februari 2009, 07:15

Världens första satellit för att kartlägga växthusgaser skjuts upp på måndagen. Målet är att hitta ‘försvunnen’ koldioxid.


Tidigt på måndagens morgon sköt Nasa upp en satellit vars mål är att kartlägga koncentrationen av koldioxid i jordatmosfären. Med The Orbiting Carbon Observatory, OCO, vill man på så sätt samla in exakta data kring växthusgaser, var de kommer i från och vad som händer med dem.

OCO lyfter från jorden med en Taurus XL-raket från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien.

Förhoppningen är att resultaten inte bara ska gynna forskningen utan även påverka politikers och lagstiftares bedömningar av framtida nödvändiga åtgärder.

– Det är helt avgörande att vi förstår den process som kontrollerar koldioxid i vår atmosfär så att vi kan förutse hur snabbt den byggs upp i framtiden och hur snabbt vi måste anpassa oss till klimatförändringen, säger David Crisp, undersökningsledare vid The Orbiting Carbon Observatory, till The Guardian.

Av alla växthusgaser som släppts ut sedan den industriella revolutionen på 1800-talet finns drygt 40 procent kvar i atmosfären. Hälften har absorberats av jordens hav medan det inte har kunnat redovisats var resten tagit vägen.

– Det är viktigt att förstå att den ‘försvunna’ delen egentligen inte är försvunnen, utan bara dåligt förstådd, säger  Scott Denning, afmosfärsforskare vid  Colorado State University.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.