Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

NASA vill anlägga månträdgård

Publicerad: 23 augusti 2010, 04:37

NASA-forskare vill anlägga en månträdgård för att se hur växter klarar av de speciella förhållandena på månen.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Astrobiologen Chris McKay och växtbiologen Robert Ferl presenterade för ett par veckor sedan sina planer vid ett möte för månforskare på NASA:s Ames Research Center. Idén är enkel: flyg en anläggning med växter till månen. Ta med frön och låt dem gro i en modul för att se hur de klarar av den låga gravitationen, temperaturen och trycket samt den höga strålningen. Eventuellt kan man även tillsätta månjord i modulen för att undersöka hur toxiciteten påverkar innehållet.

Forskarna vill använda backtrav (Arabidopsis thaliana), som är ett litet ogräs besläktat med senap och kål, för experimentet. Växten är flitigt utnyttjad som modellorganism i forskning, eftersom den har en mycket enkel arvsmassa. Backtrav kan gå från frö till utsäde på sex veckor och leva under svagt LED-ljus, och det går dessutom lätt att införa fluorescerande markörer i dess arvsmassa. Detta gör att växten kan användas som en mycket känslig biologisk indikator för strålningsskador eller andra påfrestningar, skriver Wired Science.

Backtrav kan även växa vid ett tryck på 10 kilopascal, vilket är en tiondel av jordens atmosfärtryck vid havsnivån (och närmare tryckförhållandena på Mars). Växtens frön kan även steriliseras innan månfärden, så att man kan försäkra sig om att inga mikrober från jorden följer med, och då riskerar att störa framtida sökningar efter liv på månen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev