Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nästa generations vindturbiner

Publicerad: 29 juli 2010, 17:58

Ingenjörsfirman Arup har tillsammans med arkitektkontoret Grimshaw utvecklat en ny typ av vindturbin, som kombinerar de bästa egenskaperna hos vindkraftverk med vertikal respektive horisontell axel.


Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Eftersom större vindkraftverk producerar exponentiellt mer energi, så finns det incitament att bygga allt större turbiner. Men större kraftverk innebär också ökad belastning, vilket tvingar tillverkarna att tänka innovativt. På uppdrag av brittiska Wind Power Limited har Arup och Grimshaw designat Aerogenerator X – en enorm offshore-turbin med en effekt på hela 10 megawatt.

Aerogenerator X har en stor spännvidd – hela 275 meter – men modellen är bara hälften så hög som ett motsvarande konventionellt vindkraftverk med horisontell axel. Och generatorn är lokaliserad vid basen, precis som på ett vindkraftverk med vertikal axel, vilket underlättar underhåll ute till havs. Den lönnlövsinspirerade designen minskar belastningen på rotorbladen, vilket gör det möjligt att bygga riktigt stora turbiner.

Den första fullskaliga versionen av Aerogenerator X förväntas stå färdig 2013 eller 2014.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.