Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nästa miljöminister blir…

Publicerad: 11 september 2014, 05:03

Lena Ek eller Åsa Romson, det är de två förhandsfavoriterna till miljöministerposten beroende på valutgången. Men det finns fler namn som diskuteras.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonCenterpartietForesLena EkMiljöaktuelltMiljöpartietSocialdemokraterna

Får vi ett miljödepartement?
– Jag tror inte att en utbrytning till ett eget departement skulle gagna en stark miljöpolitik.

Så svarade Sveriges nytillträdde miljöminister Ingvar Carlsson när Miljöaktuellt intervjuade honom 1985. Miljöfrågorna låg vid den här tiden hos Jordbruksdepartementet, men det debatterades för fullt om en omorganisering skulle ske.

Valfrid Paulsson, Naturvårdsverkets generaldirektör, skrev tidigare det året följande kommentar i tidningen (som då ägdes av verket självt):
”Naturligtvis har alla departement och hela regeringen ett gemensamt ansvar för miljöpolitiken. Men en renodling av miljöfrågorna till ett departement med begränsad myndighetskrets under sitt tak, skulle trots allt leda till en motsvarande koncentration av motstående intressen till andra tunga departement. Det är inte säkert att miljövården skulle tjäna på detta.”

Ett nytt departement blev det och 1987 tillträdde Birgitta Dahl som chef för miljö- och energidepartementet. Med tanke på den omorganisering som skedde har Dahl därefter kommit att kallas Sveriges första miljöminister.

Ansvaret för miljöfrågorna har sedan dess hoppat mellan ett antal socialdemokratiska och centerpartistiska statsråd. Hur det blir nu, hösten 2014, återstår att se. Mycket talar för att en miljöpartist kan ta över.

– Blir det rödgrönt är Åsa Romson självskriven. Allt tal om att Miljöpartiet skulle avstå från miljöministerposten är trams. Åsa Romson har djup kunskap, inte minst i klimatfrågorna, som ingen ledande socialdemokrat kommer i närheten av, säger Mattias Goldmann, vd på den gröna tankesmedjan Fores, när Miljöaktuellt frågar runt efter stalltips inför valet.

Lika säker på sin sak är Mattias Goldmann när han uttalar sig om vad som händer i fall allianspartierna återigen får möjlighet att bilda regering.

– Blir det fortsatt Alliansen är miljöministerposten vikt för Centerpartiet, som nu ligger klart över spärren i alla mätningar. Lena Eks ställning är stark i partiet och hon vill nog fortsätta åtminstone över COP 21 i Paris december 2015.

Egentligen alla som Miljöaktuellt pratat med är inne på samma spår som Mattias Goldmann, även om några frågar sig om Socialdemokraterna är beredda att lämna ifrån sig miljöministerposten så lättvindigt.
Margot Wallström nämns i sammanhanget, inte minst efter att hon i mitten av augusti var den som fick presentera partiets vallöfte om att under mandatperioden avsätta en miljard kronor till det svenska miljömålsarbetet.

Riksdagskandidaten och tidigare EU-parlamentarikern Åsa Westlund skrev i samband med detta på Twitter:
”Alla politiska reportrar tänker ’tung portfölj = utrikespolitik’. Delvis sant men miljö vår tids ödesfråga.”

Att miljö är en ödesfråga var även Birgitta Dahl inne på i början av 1987 när Miljöaktuellt gjorde sin första intervju med henne.

– I-länderna håller med sin verksamhet och livsföring på att förstöra hela jorden och genom att överföra fel teknik till tredje världen mångdubblar vi den förstörelsen, sa hon då.

Ett mer optimistiskt svar gav hon på frågan om hur samhällets energiförsörjning skulle se ut om 40 år, det vill säga 2027. Enligt Birgitta Dahl har vi då ”lyckats nå revolutionära resultat för de nya energislagen, sol och vind”.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.