Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nästa steg mot soldrivna vägar

Publicerad: 17 Augusti 2011, 08:42

Vad sägs om vägar som smälter snö med hjälp av sin egen solenergi? Solar Roadways är inte riktigt där ännu, men tar ett till steg i utvecklingen då man bygger en parkeringsplats belagd med solpaneler.


Ämnen i artikeln:

Solenergi

Solar Roadways är företaget som utvecklar en väggbeläggning som genererar energi med inbyggda solceller. Förra året byggde företaget en prototyp på 3,6 gånger 3,6 meter, vilket sågs som etapp 1 ett i utvecklingen. Prototypen består av solpaneler, värmeelement och ett rutnät av trådlösa LED-lampor inneslutna i mycket slitstarkt glas som inte bländar och ger samma väggrepp som asfalt, skriver CNET News.

Panelerna genererar 7,6 kilowattimmar energi per dag, som kan användas för att smälta snö och is, i varningsskyltar för bilister eller kopplas till viktkänsliga paneler som lyser upp övergångsställen när de aktiveras. Självklart kan även solvägen anslutas till ett smart elnät och försörja närliggande hushåll – och deras elbilar – med energi.

Nu vill Solar Roadways se hur tekniken fungerar i större skala, och därför kommer man att bygga en soldriven parkeringsplats utanför sitt elektroniklabb i Sandpoint, Idaho. Genom att bygga den på sin egen bakgård kommer man att kunna övervara tekniken dygnet runt i en kontrollerad miljö.

Om allt faller väl ut i vad man kallar etapp 2, så hoppas företagets vd Scott Brusaw att tekniken kommer att börja användas i trottoarer, vid infarter och på parkeringsplatser. Det sista steget är att implementera tekniken i motorvägar.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Solenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.