Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nationalekonom: ”Inrätta Nobelpris i bionomi”

Publicerad: 2 november 2015, 09:40

Inrätta nobelpris som även omfattar hållbarhet, uppmanar nationalekonom.


En omvandling av ekonomipriset till ett Nobelpris i bionomi kan möjliggöra att Sverige får mer makt inom forskningsområdet då priset skulle stå i bättre samklang med Nobels testamente. Det skriver ekonomie doktor Christer Uggla, i ett debattinlägg för Svenska Dagbladet. Han menar att Nobelpriset utgör Sveriges största chans att påverka hur världens forskningsresurser fördelas och används och att Sverige inte har någon annan källa till makt inom forskningsområdet.

Han skriver också att det finns delade uppfattningar mellan den svenska och internationella bilden av Nobelprisets betydelse samt att Sveriges roll i utdelningen av priset kan hindra oss från att se prisets strålglans inom internationella forskarkretsar.

Christer Uggla menar att det är extra viktigt att nu inrätta ett Nobelpris i bionomi, som betyder hushållning med mänsklighetens levnadsbetingelser, om Sverige ska få mer inflytande i världens hållbarhetsarbete. Det kan enligt honom, ge Sverige en plats högre upp vid bordet gällande att få tillstånd att utnyttja forskningsresultat inom bland annat demografi, biologi, klimatforskning och havsforskning. Han skriver att en lämplig tidpunkt för övergången kan vara att dela ut det sista ekonomipriset år 2018.

Läs hela debattartikeln här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.