Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nationalpark på Gotland får vänta

Publicerad: 25 Maj 2015, 09:01

Naturvårdsverket har prioriterat gotländska Bästeträsk på listan över blivande nationalparker. Men det kommer inte att påverka den pågående rättsliga prövningen av Nordkalks kalkbrott i området.


Ämnen i artikeln:

BästeträskGotland

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 25 maj.

– Bästeträsk är ett odiskutabelt toppobjekt, men det kommer inte att hända något förrän domstolen sagt sitt, säger Stefan Henriksson, biolog på Naturvårdsverket, till Miljöaktuellt.

Det går inte att sätta upp någon tidsplan för bildandet av nationalpark, förklarar Stefan Henriksson, utan det är först när domstolsprocessen är avklarad som myndigheten vet om den kan gå vidare eller inte med nationalparksprojektet.

Gruvbolaget Nordkalk har ansökt om att få utöka sitt kalkbrott i området. Mark- och miljööverdomstolen (MMÖD) har pausat förhandlingarna till den sista augusti i väntan på att regeringen ska bestämma sig om gränserna för nya Natura 2000-områden. I förra veckan skickade Naturvårdsverket förslag till regeringen över utvidgade Natura 2000-områden. Förslagen från Gotland skickades in redan i slutet av mars, bland dem förslaget att slå ihop fyra mindre redan skyddade områden runt Bästeträsk i ett stort sammanhängande område.

– Det här är två helt olika processer. Natura 2000 är ett åtagande Sverige har gentemot EU medan nationalparker är Sveriges finaste och mest skyddsvärda naturområden som är till för allmänheten, säger Stefan Henriksson.

Bästeträsk har enligt honom sådana kvaliteter att det är självskrivet både som nationalpark och Natura 2000. Men processerna i sig hänger inte ihop. Beslutet ligger fortfarande på regeringens bord och Miljödepartementet säger till Miljöaktuellt att ärendet fortfarande är under beredning.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

BästeträskGotland

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.