Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturförstörelse oroar fler än terrorism

Publicerad: 16 juni 2015, 04:37

Det här visar en ny rapport.


Undersökningen, som TNS Sifo gjort på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, publiceras i dag på SvD Opinion och resultaten överraskar.

Tvärtemot vad kanske många ger skövling och profitering av orörd natur fler svenskar huvudvärk än både flyktingströmmar som terrorism. Även sjunkande skolresultatet är underordnat. Drygt hälften, 53 procent, oroar sig för exploatering av oförstörd natur medan 66 procent oroar sig för en försämrad havs- och vattenmiljö.

Nästan lika många, 62 procent, bekymrar sig över klimatförändringar och sammantaget svarar hela 85 procent ja på frågan om det är viktigt att svensk natur och hotade arter skyddas.

– Undersökningen visar att många känner oro för vad som sker med vår natur. Nu är det viktigt att regering och riksdag tar detta på allvar. Vi uppmanar riksdagspartierna att göra upp om naturvårdspolitiken över parti- och blockgränserna. Detta är vad som krävs för en konsekvent, långsiktig och effektiv naturvårdspolitik säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Största samhällsproblemet, enligt enkäten, är politisk extremism. 68 procent oroar sig för det.

Undersökningen genomfördes i april-maj 2015 och bygger på 1000 intervjuer i TNS Sifos webbpanel med riksrepresentativt urval, målgrupp allmänhet 18 plus.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.