Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturgas och koldioxidlagring räddar klimatet – om 500 år

Publicerad: 7 mars 2012, 10:32

Ny forskarstudie visar att klimatsystemet är mycket trögare än man tidigare trott.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidlagringNaturgas

Att ställa om samhället tar tid, och effekterna kan låta vänta på sig, visar en ny forskarstudie. För byggandet av sol-, vind- och vattenkraftverk kostar energi och bidrar till ökade utsläpp. En ny forskarstudie har gjort livscykelanalyser och jämfört olika scenarier för att se hur snabb effekt olika lösningar får på klimatet, rapporterar Vetenskapsradion.

De amerikanska forskarna hävdar att det tar 40 år innan utsläppen halveras, om man successivt lägger ner kolkraftverk och energieffektiviserar. Det tar drygt 40 år om man istället satsar på sol-, vind- och kärnkraft, i en positiv tolkning av resultaten, annars får man lägga till ytterligare några decennier. Om man istället skulle ersätta kolkraftverken med naturgas och koldioxidlagringsteknik, CCS, så skulle halveringen ta 500 år.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste utsläppen halveras till 2050 för att begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Filip Johnsson, professor i uthålliga energisystem vid Chalmers, säger till Vetenskapsradion:
– Studien förstärker bilden av att det är bråttom att ställa om och minska klimatpåverkan och ta till alla åtgärder och tekniker vi har, och säkerställa att det inte bara är utsläppen från skorstenarna man räknar, utan dessutom alla indirekta effekter.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev