Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturkultur – gör både natur och skogsägare till vinnare

Publicerad: 1 november 2011, 11:35

Skogsskötselsystemet Naturkultur ger mer pengar till skogsägaren, bättre naturvård, lika bra tillväxt, bättre motstånd mot stormar, bättre motstånd mot skadeinsekter, minskade koldioxidutsläpp och inga kalhyggen. Eller – är det för bra för att vara sant?


Ämnen i artikeln:

JordbrukSkogSkogsbruk

Det är ATL Lantbrukets Affärstidning som berättar om det nya skogsskötselsystemet Naturkultur. Enligt förespråkarna finns det otroligt många fördelar med systemet – en av dem är jägmästaren Nils Fagerberg som är den första, och hittills enda, jägmästaren som är certifierad i systemet. Enligt Nils Fagerberg är Naturkultur-metoden betydligt bättre än traditionellt kalhyggesbruk – både för att skapa tillväxt, välstånd och naturhänsyn. Nu har han startat en firma för att hjälpa skogsägare att lägga om skogsägare till ett kontinuitetsskogsbruk.

Det hela går ut på mogna träd märks och avverkas – något som kräver gedigen kunskap. Man måste enligt Nils Faberberg kuna bedöma vilka träd som är mogna och vilka träd som ska bli näta dominant i området. Man måste också kunna bedöma virkeskvalitet och se det unika i det biologiska samspelet på varje plats i skogen.

Från början var det svårt att dra igång den nya verksamheten för Nils Fagerberg, men nu säger han att han knappt har tid att åta sig alla uppdrag som kommer in. Han tror att det beror på att skogsägarna har insett att de har möjlighet att tjäna mer pengar på bättre timmer. Dessutom tror han att de uppskattar att det inte blir några fula kalhyggen.
– Kan man sköta skogen skiktad, som är det naturliga sättet för skogen att växa, skapas ett högkvalitativt virke som ökar lönsamheten för skogsägare. säger Nils Fagerberg till ATL.

Naturkultur beskrivs som ett system där alla är vinnare. Men faktum är att det finns förlorare – massaföretagen som idag köper små omogna träd till ett lågt pris. De är enligt ATL knappast intresserade att betala fullt pris för dyra timmerstockar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JordbrukSkogSkogsbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.