tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturljud lindrar stress efter chefens utbrott

Publicerad: 18 augusti 2011, 07:49

Arroganta chefer höjer blodtrycket och stressnivån hos medarbetare. Men ljudet från fågelsång och porlande vatten hjälper folk att återvinna sitt lugn, visar psykologisk forskning som redovisas i SvD.

Ämnen i artikeln:

Sveriges LantbruksuniversitetSvd

Svenska Dagbladet redovisar två studier om kopplingen mellan stress och naturljud. Det är SLU Alnarp som genomfört ett experiment där försökspersonerna utsattes för arroganta chefer vid en påhittad anställningsintervju.

Personerna blev inte helt oväntat stressade, blodtrycket steg och likaså halterna av stresshormonet kortisol. Efter den hemska upplevelsen vilade försökspersonerna ut i tre olika miljöer, en helt neutral miljö, en med skogsbilder projicerad på väggarna och den tredje med skogsbilder plus ljudet av vatten och fågelkvitter.

– I den miljön med naturljud fick man en aktivering av det parasympatiska systemet som hjälper oss att återhämta oss från stress, blodtrycket sjönk och kortisolhalterna minskade. I de andra miljöerna blev det ingen aktivering, säger Mathilda Annerstedt från SLU till SvD.

Östen Axelsson vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet säger att människan upplever de flesta naturljud som behagliga, medan teknikljud som trafik uppfattas som obehagliga. Det är något man bör tänka på om vill skapa en rogivande miljö, det gäller även stadsmiljöer.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev