Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen: AP-fonderna satsar miljarder på kol, gas och olja

Publicerad: 20 januari 2020, 15:38

Har du pengar i AP-fonderna kan du bidra till klimatkrisen.

Foto: Piqsels


Första till Fjärde AP-fonderna investerar i 89 av de 200 största fossiljättarna i världen till ett värde av 16,4 miljarder kronor. Flera av projekten har också allvarliga konsekvenser för människor och miljö. Det uppger Naturskyddsföreningen efter en granskning av hur svenska pensioner förvaltas.


Sedan januari 2019 ska AP-fonderna främja hållbar utveckling, men utan att göra avkall på långsiktigt hög avkastning. Naturskyddsföreningen har inte bara granskat i vilka fossila bolag pensionspengarna investerats och hur bolagens framtida investeringsplaner ser ut. Organisationen har också låtit frilansjournalister besöka fossila projekt i Sydafrika, Kazakstan och Colombia där pensionspengar har investerats. 

”Förutom att leda till stora klimatutsläpp får de här verksamheterna förödande konsekvenser för människor och miljön i närområdet. Det är helt oacceptabelt att svenska pensionspengar bidrar till att hota människors rätt till försörjning, god hälsa och rent vatten”, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Naturskyddsföreningen skriver att ingen av AP-fonderna har antagit mål för att minska eller fasa ut fossila investeringar i sina portföljer. Organisationen ifrågasätter i rapporten strategin med så kallat aktivt ägande, dels för att fondernas ägarandel är mycket liten. Organisationen har även granskat bolagens investeringsplaner och uppger att inget av dem planerar att sluta med fossil verksamhet.

”Politikerna har tagit ett stort kliv framåt genom att införa en lag som kräver att fonderna ska främja hållbar utveckling. Nu är det upp till AP-fondernas styrelser att skyndsamt se till så att detta genomförs och att investeringarna i fossila bolag upphör”, säger Karin Lexén i en kommentar.

När det gäller investeringarnas lokala miljöpåverkan uppges att utsläpp från olje- och gasfältet Karachaganak lett till att barn förgiftats och fått permanenta hjärnskador. Enligt Naturskyddsföreningen har FN:s rapportör konstaterat att det inneburit en kränkning av mänskliga rättigheter. I Sydafrika uppges att människor blir sjuka av luftföroreningar och dör i förtid på grund av utsläpp från bolaget Sasols anläggning i Secunda. I Colombia uppges att kolgruvan Cerrejón orsakat torka, undernäring och tvångsförflyttningar för befolkningen.

”Förutom att leda till stora klimatutsläpp får de här verksamheterna förödande konsekvenser för människor och miljön i närområdet. Det är helt oacceptabelt att svenska pensionspengar bidrar till att hota människors rätt till försörjning, god hälsa och rent vatten”, säger Karin Lexén i en kommentar.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.