Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen: Bra med Klimaträttsutredningens klargörande

Publicerad: 21 oktober 2021, 09:04

I sitt remissvar riktar Naturskyddsföreningen både ris och ros till Klimaträttsutredningens betänkande.

De flesta remissvar till Klimaträttsutredningens betänkande ”En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden” har nu lämnats in och i svaren finns både ris och ros.


Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenMiljöpolitikTillståndsprövning

I dag är sista möjligheten för remissinstanserna att lämna synpunkter på Klimaträttsutredningens betänkande ”En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden”. Naturskyddsföreningen är en av remissinstanserna som är positiva, främst till att Klimaträttsutredningen konstaterar att det är möjligt att ställa klimatkrav också på företag som ingår i EU:s utsläppshandel. Sverige har hittills tolkat EU:s regelverk som att det inte går att kräva utsläppsminskningar utöver det som regleras i utsläppshandeln. 

”Äntligen blir det tydligt att det går att ställa kompletterande klimatkrav på verksamheter som omfattas av utsläppshandeln. Det är på tiden. Dessa verksamheter har alltså inte bara fått gratis utsläppsrätter, de har dessutom sluppit andra krav på att minska sina koldioxidutsläpp. De har i alla år haft frikort från klimatkrav”, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en kommentar till remissvaret.

Naturskyddsföreningen skriver också att organisationen är kritisk till tolkningen att den utsläppshandlande sektorn, som står för nära 40 procent av Sveriges utsläpp, inte kan avkrävas energieffektivisering, byte av bränsle eller att gå över till bästa möjliga teknik. 

Naturskyddsföreningen riktar också kritik mot betänkandet och menar att utredningen inte lyckats ta fram ett förslag på hur befintliga verksamheters tillstånd ska kunna omprövas.

Läs svaren från alla remissinstanser

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.