Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen: Hultberg har fel om vattendirektivet

Publicerad: 16 augusti 2019, 10:31

Synen på hur Sverige implementerat EU:s vattendirektiv skiljer sig stort mellan Moderaternas Johan Hultberg och Naturskyddsföreningens Karin Lexén.

Enligt riksdagsmannen Johan Hultberg (M) har Sverige överimplementerat EU:s vattendirektiv vilket enligt honom gör att miljövänliga verksamheter nekas tillstånd att verka. I veckan ställde han en fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och undrade varför regeringen inte agerar. Nu kritiserar Naturskyddsföreningen Johan Hultbergs utspel.


Sverige har överimplementerat EU:s ramdirektiv för vatten. Det anser riksdagsmannen Johan Hultberg (M) som vill att regeringen tar en mer aktiv roll i den pågående översynen av vattendirektivet. I en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin i veckan tar han upp ett fall med ett laxodlingsföretag som nekats miljöprövningstillstånd trots att bolaget anser att det kan skapa världens mest miljövänliga laxodling och planerar en invstering på en halv miljard kronor. Om Mark- och miljööverdomstolen, som nu ska pröva falletvidare, inte ger bolaget ett positivt besked tycker Johan Hultberg att regeringen måste tillsätta en haveriutredning kring Sveriges implementering av direktivet. En sådan utredning skulle enligt Johan Hultberg kunna ge svar på varför Sverige hamnat så snett att miljömässigt världsledande anläggningar nekas tillstånd med hänvisning till miljöskäl.
– Det finns många tecken på att regeringen och svenska myndigheter överimplementerat EU:s vattendirektiv. Ett sådant tecken är att direktivet skapar många problem i Sverige som inte uppstår någon annanstans i Europa, säger Johan Hultberg till Aktuell Hållbarhet.

En organisation som reagerat på Johan Hultbergs krav till regeringen är Naturskyddsföreningen. Enligt organisationen är EU:s vattendirektiv absolut inte överimplementerat i Sverige. Tvärtom har Sverige vid flera tillfällen fått kritik av EU-kommissionen och riskerat att fällas i EU-domstolen för att Sverige inte lever upp till vattendirektivets krav.
– I EU-kommissionens senaste rapport om genomförandet av vattendirektivet inom EU påpekas att mycket återstår att göras i Sverige för att förbättra vattenkvaliteten och uppnå vattendirektivets mål. Vi kan även konstatera att Sverige ännu inte når miljökvalitetsmålet ”Levande sjöar och vattendrag”, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till Aktuell Hållbarhet.

Karin Lexén anser att vattendirektivet är en av de mest progressiva lagarna som EU har och säger att Naturskyddsföreningen står bakom lagen till fullo. Enligt Karin Lexén är det avgörande för Sveriges vattenekosystem att regering och myndigheter anstränger sig mer – inte mindre – för att leva upp till direktivets mål.

Johan Hultberg, varför tror du att Sveriges implementering av EU:s vattenirektiv skiljer sig från andra länders implementering?
– Det finns en ambition att Sverige ska vara bäst i klassen när det gäller miljö och hållbarhet. Det kan göra att regeringen tolkar direktiv från EU extra hårt. Ett bör blir ofta till ett skall och så vidare.

Just nu pågår en översyn över vattendirektivet och Johan Hultberg tycker att det är viktigt att Sverige är med och deltar i det arbetet.
– Regeringens avvaktande roll gör mig orolig. Nästan alla verksamheter har någon slags koppling till vatten och därför är vattendirektivet ett av EU:s viktigaste direktiv.

Också Naturskyddsföreningen anser att det är viktigt att regeringen inte missar möjligheten att påverka direktivets framtida utformning. Men med en helt annan ingång än Johan Hultberg.
– Vi anser att regeringen nu måste stå upp för den ambitiösa vattenlagstiftning vi har enats om inom EU. Vattendirektivet i sin nuvarande form fyller en mycket viktig funktion i vårt gemensamma arbete för friska sjöar och vattendrag i Sverige och EU, säger Karin Lexén.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.