Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Naturskyddsföreningen: ”KTF använder gammal PFAS-definition”

Publicerad: 14 Mars 2016, 14:42

Att branschorganisationen KTF och Naturskyddsföreningen har olika bild av om huruvida testade kosmetikaprodukter innehåller PFAS eller inte beror på att de använder olika definitioner.


Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Kemisktekniska leverantörsförbundet, KTF, använder sig av en gammal definition av PFAS som inte gäller i dag. Det hävdar Naturskyddsföreningen när de i dag svarar på den kritik som KTF framförde mot organisationen i Miljöaktuellt i fredags. Bakgrunden är ett tidigare utspel där Naturskyddsföreningen anklagat KTF för att inte känna till att det finns högfluorerade ämnen, PFAS, i sminkprodukter.
– Vi använder oss av Kemikalieinspektionens definition som säger att alla per- och polyfluorerade alkylsubstanser är att definiera som PFAS. Det är också OECD:s tolkning sedan 2013. Den definition KTF tycks använda är en tidigare OECD-definition där det som då kallades PFAS bara var en liten delmängd av det som i dag kallas PFAS, säger Cecilia Hedfors som är expert på miljögifter på Naturskyddsföreningen.
Enligt Cecilia Hedfors är alla de fem ämnen som Naturskyddsföreningen hittat i svensk kosmetika PFAS enligt den nya definitionen.
– Vi vill få bort alla högfluorerade ämnen från alla konsumentprodukter. Vi föredrar att använda termen högfluorerade ämnen eftersom det är svenska som folk begriper. Men allt fler använder begreppet PFAS och därför skriver vi i dag ofta ”högfluorerade ämnen, även kallat PFAS”.

Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.