Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Naturskyddsföreningen: Miljömärkningen av jätteräkor är värdelös

Publicerad: 4 Oktober 2011, 07:02

Räkodlingar som klassats som ekologiska bryter i själva verket mot både miljömässiga och sociala krav, hävdar Naturskyddsföreningen i en ny rapport.


I en ny rapport som presenteras idag hävdar Naturskyddsföreningen att den ekologiska märkningen av jätteräkor är missvisande.
– Vi har under flera år sett varningstecken och nu kan vi konstatera att reglerna för certifiering inte följs och man bryter också mot lagstiftningen. Då får certifieringen ingen trovärdighet. Det är för dålig kontroll rakt igenom hela systemet och kriterierna är väldigt svaga, så det här duger inte för miljömärkning, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson till SR Ekot.

Den svenska importen av jätteräkor har enligt Naturskyddsföreningen ökat med 600 procent de senaste tio åren. Produktionen av räkorna bedrivs i ett fåtal tropiska länder i stora dammar – antingen över värdefull odlingsjord eller i ekologiskt värdefulla mangroveträsk. I en film som Naturskyddsförenignen släppt i samband med rapporten avslöjas fruktansvärda levnadsvillkor för de människor som bor på mark som har beslagtagits av räkindustrin.
– Ytterst är det konsumenter i rika länder som Sverige som driver ödeläggelsen. Det ger hopp i eländet – medveten konsumtion kan snabbt leda till förbättringar, säger Mikael Karlsson.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.