Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen: Nu är det dags att sluta äta giftig fisk

Publicerad: 3 mars 2011, 11:31

Sverige har fått ett undantag I EU som tillåter försäljning av fisk med gifitiga dioxiner. Undantaget löper ut i år och nu vill Naturskyddsföreningen att Regeringen inte ber om ett nytt undantag.

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Strömming och lax från Östersjön har så höga dioxinhalter att de inte tillåts som djurfoder. Trots det har Sverige i tio års tid tillåtit försäljning i livsmedelsbutiker då de fått ett undantag från EU.

En förutsättning för undantaget var emellertid att Sverige garanterade att konsumenterna fick fullständig information om de kostråd som gäller för att minska hälsoriskerna med fisken. I en rapport från Livsmedelsverket visar det sig emellertid att bara 17 procent av tillfrågade barnfamiljer vet att råden gäller Östersjöfisk.

I år ska undantaget omprövas i EU och i samband med det kräver Naturskyddsföreningen att Regeringen inte kräver någon ny undantagsperiod.
– Nu ska frågan omprövas och regeringen står inför ett viktigt vägval. Jag hoppas att regeringen slopar undantaget och skyddar hälsan hos tiotusentals kvinnor och barn, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Dioxiner är extremt giftiga ämnen som bland annat kan leda till försämrad inlärningsförmåga, förhöjd cancerrisk, diabetes, benskörhet och minskad förmåga att få barn.
– Det är sällan som ett miljöpolitiskt beslut i ett slag kan ge så stora samhällsvinster. Det vore absurt att med statens goda minne fortsätta förgifta människor i deras vardag, Mikael Karlsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev