Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen råder bin att rösta vänster 

Publicerad: 3 juli 2018, 15:04

Foto: USGS Bee Inventory/ Flickr

En politisk obunden föreningen aktar sig noga för att ta partipolitisk ställning, särskilt ett valår. Men Naturskyddsföreningen gör ett undantag och råder landets bin att gå åt vänster, om de får möjlighet att rösta.


Inför valet har Naturskyddsföreningen genomfört tre ambitiösa granskningar av svensk miljöpolitik. Det har handlat om vad politikerna har lovat, vad de har levererat och vad Naturskyddsföreningen ser för viktiga steg att ta i framtidens miljöpolitik.
Som en icke partibunden miljöorganisation är föreningens företrädare mycket försiktiga med att öppet stödja ett parti, även om det är uppenbart var fokus på Naturskyddsföreningens frågor är som störst.

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, valde därför att inleda dagens Almedalsseminarium om föreningens politiska granskning med att lyfta det som förenar.
– Den här mandatperioden har blocköverskridande långsiktiga politiska beslut tagits både när det gäller klimatet och den framtida energiförsörjningen. Även om vi velat gå längre är det mycket positiv att vi får politiska beslut som håller över tid, sade hon.

I enlighet med samma försiktighetsprincip går det bra att framföra kritik när alla partier saknar en politik som föreningen efterfråga. Och där väljer företrädarna i dag att lyfta fram biologisk mångfald.
– Inget parti har lyckats att ge frågor om biologisk mångfald det utrymme som krävs.  Förlusten av biologisk mångfald är en lika akut sak som kliamathotet. Vi måste se över skogsvårdslagen, vi måste skydda våra hav och se till att vi har öppna hagar och ängar, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningens ordförande, Johanna Sandahl, vill att politikerna tar tag i miljöskadliga subventioner.
– Det krävs politisk mod att göra något åt den saken. Subventioner blir lätt konserverande. Människor förväntar sig bilförmåner och ett visst pris när de tankar diesel och det är svårt att bryta igenom där.

Överlag tycker Naturskyddsföreningen att partierna ska lyfta miljöfrågor högre upp på agendan, då oron för miljön kommer högt upp i mätningar av frågor som oroa väljarna. En sådan handlar om bin och där vågar Johanna och Karin sticka ut hakan och komma med ett konkret råd: om bin fick välja ska de rösta vänster.

Bin vill ha öppna landskap, de ogillar bekämpningsmedel och föredra därför ekologisk odling. Så ett ökat miljöstöd till betande djur och beskattade bekämpningsmedel faller bina på läppen resonerar Naturskyddsföreningen
– I de här frågorna kommer Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet ut bäst i våra undersökningar, säger Karin Lexén.

Vad gör då ett borgligt sinat bi?
– Enligt vår undersökning bör de välja Liberalerna.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.