Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen rasar mot slamspridning

Publicerad: 29 maj 2012, 08:47

Att matjordar gödslas med giftigt avloppsslam upprör miljöorganisationen.


Det avloppsslam som sprids på våra åkerjordar är fullt med farliga kemikalier som vi riskerar att få i oss när vi äter maten som odlats där. Det menar Naturskyddsföreningen som i en ny rapport kräver att slamspridningen genast upphör.

– Producenter av barnmat säger redan nej till spannmål från slamgödslad åkerjord. Det säger väl en hel del om hur giftig sådan jord faktiskt är. Men slammet är giftigt även för vuxna, myndigheterna talar idag om kadmium som ett folkhälsoproblem, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

I avloppsslammet, som kommer från våra reningsverk, finns förutom kadmium, som kan orsaka benskörhet och njurskador, även andra allvarliga gifter, exempelvis bromerade flamskyddsmedel, PCB, silver och flourmiljögifter, men också läkemedelsrester.

– Åkern har blivit en hållplats för kemikaliesamhällets avlopp. Slamspridningen brukar försvaras med att den ger näring till marken men när vi har vägt giftproblematiken mot näringen i slammet blir vår slutsats att slamspridning orsakar långt mer skada än nytta, säger Mikael Karlsson.

Enligt Naturskyddsföreningen ser regeringen just nu över frågan om slamspridning. Organisationen menar att hållbara kretsloppslösningar måste utvecklas för hantering av de näringsämnen som finns i avloppsslammet.

I en debattartikel i ämnet, som publicerades i går i Göteborgsposten, avslutar Mikael Karlsson artikeln med att skriva:
"Anledning till att denna giftspridning kan ske i samhället är att kemikaliepolitiken, namnet till trots, inte hindrar att miljögifter används i industriprocesser och vanliga konsumentvaror. Förgiftningen av våra åkrar måste stoppas. Förbjud slamspridningen."

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.