Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen ratar miljödialog: ”Vi är besvikna”

Publicerad: 6 mars 2012, 10:05

Skogsstyrelsen får hård kritik av miljöorganisationen.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenSkogsstyrelsen

Nu lämnar Naturskyddsföreningen fyra av fem arbetsgrupper hos Skogsstyrelsen. Tanken var att grupperna skulle föra dialog mellan skogsnäringen, myndigheten och ideella organisationer. Men föreningen är missnöjd:
‒ Vi är helt enkelt besvikna. Vi är främst kritiska till dialogernas agenda med tanke på de allvarliga problem som finns inom skogsbruket, men också i förhållande till det ursprungliga uppdraget från regeringen, säger Karin Åström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

På Skogsstyrelsen tycker man att avhoppet är olyckligt:
– Det är beklagligt att Naturskyddsföreningen väljer att lämna de här arbetsgrupperna. Deras röst är viktig och behövs. Men vi har lite olika bilder av hur det ser ut i skogen, säger Göran Rune, avdelningschef för skogsavdelningen på Skogsstyrelsen, till Miljöaktuellt. Han fortsätter:
– Det är en tolkningsfråga om agendan ska vara mer övergripande och ta upp strategiska frågor, och jag håller inte med Naturskyddsföreningen. Skogsstyrelsen jobbar enligt det ursprungliga uppdraget från regeringen. Vi har valt att börja med det som ger störst effekt.

Föreningen har tidigare framfört kritik, vilket de hävdar inte lett till någon förändring. Skogspolitiken i Sverige har två jämställda mål. Dels ska skogen ge avkastning, dels ska naturvärden och biologisk mångfald finnas kvar. Föreningen anser att Skogsstyrelsen valt att flytta fokus till diskussioner om mätmetoder, istället för att informera Sveriges invånare om det allvarliga läget i skogssverige.
‒ Vi har beslutat att istället lägga vår tid och kraft på att dokumentera bristerna i dagens skogspolitik. Nuvarande skogspolitik är inte utformad för att möta de utmaningar den svenska skogen står inför, och medför inte heller att vi når fastställda miljömål, säger Karin Åström.

Den arbetsgrupp som Naturskyddsföreningen inte lämnar är den som diskuterar upplevelsevärden.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev