tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen: ”Regeringen vill fortsätta förgifta befolkningen”

Publicerad: 8 april 2011, 08:46

Naturskyddsföreningens reaktion på dagens regeringsbeslut om att förlänga det svenska dioxin-undantaget var hård.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Naturskyddsföreningen reagerade kraftigt på regeringens besked på förmiddagen om att man skulle förlänga undantaget från EU:s regler för dioxin i fisk.
– Regeringen vill fortsätta förgifta sin befolkning. Än en gång sätter man sig i knät på en liten intressegrupp – i det här fallet ett fåtal yrkesfiskare – och det blir på folkhälsans bekostnad. Mer än hundra gånger så många kvinnor och barn riskerar att förgiftas, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen konstaterar att dioxin är ett av världens giftigaste ämnen och att immunförsvar, fortplantningsförmåga, hormonsystem och nervystem påverkas om man utsätts för höga halter dioxin under lång tid.

Man skrirver
också i ett pressmeddelande att "livsmedelsverkets kostråd är okända för majoriteten av svenskarna, bland annat förekommer missuppfattningen att de bara berör gravida kvinnor. Eftersom dioxin lagras i kroppen under lång tid är det för sent att undvika dioxin när man väl är gravid."
– Regeringen ger sken av att kunna rädda folkhälsan med förstärkt information men erfarenheter visar att informationen inte räcker. Det är därför det finns gränsvärden för rester av gifter och begränsningsmedel i tex mat, säger Mikael Karlsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev