måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen: Regeringens ”förenkling” av miljöprövningen skadar miljön

Publicerad: 20 augusti 2012, 10:47

Efter miljöminister Lena Eks utspel om förenklad miljöprövning kommer mothugg från Naturskyddsföreningen. Följden blir ökade miljöskador och fler överklaganden som leder till mer tidsödande beslutsprocesser, menar man.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


– Miljöminister Lena Ek fortsätter idag trenden att urholka miljölagstiftningen. I ett nytt förslag öppnar hon idag för att skador av miljöfarlig verksamhet inte alltid ska redovisas före tillståndsprövning. Det försvårar för prövande domstolar och myndigheter att ställa rätt krav. Följden riskerar bli ökade miljöskador och fler överklaganden som leder till mer tidsödande beslutsprocesser, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Enligt Naturskyddsföreningen innebär regeringens förslag om enklare miljöprövning att verksamheter som är miljöfarliga inte alltid behöver föregås med en mkb. Man är också kritiska till att kravet på lokalisering av alternativa platser är på väg att luckras upp.
– Vi har analyserat dagens förslag och är besvikna. Ett av problemen med den nya konstruktionen är att det är svårt att veta hur miljöfarligt ett projekt är utan en miljökonsekvensbeskrivning. Nu föreslås att man alltså ska avgöra graden av miljöpåverkan innan man tagit fram sådan. Sämre faktaunderlag i miljöprövningen kan drabba både miljön och rättssäkerheten. Det nya förslaget är visserligen genomarbetat men innehåller i stort samma försämringar som det sönderkritiserade förslaget 2009, som regeringen tvingades dra tillbaka. Om man ska peka på något positivt så är det förtydligandet om att även indirekta och kumulativa effekter ska beskrivas i miljökonsekvensbeskrivningar, säger Oscar Alarik, miljörättsjurist på Naturskyddsföreningen, i ovan nämnda pressmeddelande.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev