tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningen tar regeringens Kallakbeslut till domstol

Publicerad: 20 juni 2022, 09:03

Området där gruvan i Kallak kan komma att ligga.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Naturskyddsföreningen begär en rättsprövning av regeringens beslut att ge tillstånd till gruvprojektet i Kallak.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenGruvorGruvbrytning

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Under våren beviljade regeringen prospekteringsbolaget Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession i Kallak (Gállok). Beskedet tog företaget ett steg närmare gruvdrift i området, beläget i Jokkmokks kommun, nära ett antal samebyar och världsarvet Laponia. 

Regeringen har därefter fått motstå hård kritik från miljö- och människorättsorganisationer. Främst kopplat till urfolks rättigheter och miljörisker. 

Nu begär Naturskyddsföreningen en rättprövning av regeringens beslut. Det meddelade miljöorganisationen på måndagen.

”Regeringens beslut om bearbetningskoncession för gruvan i Gállok är inte förenlig med miljöbalkens krav. Gruvan kommer att påverka stora naturvärden och göra ett omfattande intrång i oersättliga naturområden, vilket Naturskyddsföreningen inte kan acceptera”, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i en kommentar. 

Organisationen har begärt anstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen för att lämna in en fullständig ansökan med motiveringar till slutet av september. 

Gruvverksamheten riskerar att medföra ”en mycket omfattande påverkan på stora mark- och vattenområden”, enligt Naturskyddsföreningen. Organisationen anser också att miljökonsekvensbeskrivningen innehåller brister.

”Det här är ett principiellt viktigt ärende som kommer att ha stor påverkan på miljön. Att anlägga en gruva på den här platsen försämrar också möjligheten till arbetstillfällen inom både rennäring och turistnäringen”, säger Karin Lexén. 

Organisationens beslut kommer veckan efter att samebyn Jåhkågasska lämnat in en ansökan om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev