lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturskyddsföreningens fem tips inför Lima

Publicerad: 1 december 2014, 11:45

I dag inleds klimatförhandlingarna i Peru.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletÅsa RomsonFnNaturskyddsföreningenSvante Axelsson

Sverige kan överraska positivt i de internationella klimatförhandlingarna, det skriver Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i en debattartikel i Göteborgsposten.

Mötet i Lima är tänkt att lägga grunden för ett nytt globalt klimatavtal i Paris nästa år. Sverige skulle kunna spela en mer aktiv roll i processen anser Svante Axelsson, som i debattartikeln ger fem rekommendationer till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Dels vill Svante Axelsson och Naturskyddsföreningen att regeringen höjer ambitionen och bekräftar att Sverige ska minska utsläppen med 40 procent inom landets gränser till 2020, det vill säga Sverige ska inte nå målet genom åtgärder i utlandet.

Regeringen borde även verka för att ett nytt globalt klimatavtal har åtagandeperioder på fem år i stället för tio år. På så sätt finns möjlighet att snart skärpa utsläppsmålen som troligtvis kommer vara för lågt satta.

Enligt Svante Axelsson är det viktigt att även driva på för att ett Parisavtal innehåller åtaganden för både utsläppsminskningar, finansiering och tekniköverföring.

Regeringen borde också verka för att andra länder ger bidrag till FN:s gröna fond utan villkor, där pengarna fördelas enligt demokratiska beslut av fondens styrelse.

Slutligen, enligt Svante Axelsson, bör regeringen driva på för att det nu i Lima börjar förhandlas om en konkret text.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev