måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket: Än så länge inga planer på att öka kraven vid årets vargjakt

Publicerad: 7 december 2010, 09:05

Miljöminister Carlgren har lovat att kraven på jägarna ska skärpas för att få en träffsäkrare vargjakt. Men det kan vara ett tomt löfte. Än så länge finns inga sådana planer i Naturvårdsverkets arbete med den stundande vargjakten.

Ämnen i artikeln:

VargVargjakt

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Siffror från SVA visar att träffsäkerheten vid förra vinterns jakt var katastrofalt dålig bland vargjägarna. 28 vargar dödades, men av 84 avlossade skott träffade bara 55 sitt byte. Och av de 55 träffande skotten satt bara 30 inom träffområdet – det vill säga det område där ett skott snabbt dödar vargen. Av de 28 dödade vargarna hade tre vargar dödats utan att ett enda skott träffats i träffområdet.

Svårt att träffa rätt?

Enligt tidningen Riksdag & Departement ledde den dåliga träffsäkerheten till diskussioner och att miljöminister Andreas Carlgren lovade att kraven på jägarna skulle skärpas till kommande vargjakt. Något som i så fall skulle bli Naturvårdsverkets uppgift att säkerställa.

Lars Furuholm
är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, där flest vargar sköts under årets vargjakt, och han tycker att något måste göras åt jägarnas dåliga träffsäkerhet.
– Alla skyttar måste bli duktigare. De måste lära sig hantera vapnen även på vintern när det är 15-20 minusgrader. Dessutom är vargen ett nytt bytesdjur, många förstod inte hur skygg vargen är. En älg kan man ju säga till att stanna, säger han till Riksdag & Departement.

Just nu pågår Naturvårdsverkets planering av vinterns vargjakt, trots att att EU-kommissionen ifrågasatt jakten och är mitt i en utredning om den. Några åtgärder för att öka kraven på jägarna och på så sätt få en träffsäkrare jakt finns emellertid inte i planeringen än så länge, enligt Riksdag & Departement. Detta trots Andreas Carlgren löfte. På Naturvårdsverket säger man emellertid att det egentliga arbetet med att planera den kommande jakten börjar nu när länsstyrelserna lämnat sina synpunkter.

Christer Pettersson är handläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.
– Vi har ju självklart med felskjutningarna i det här arbetet. Vi får se vad man kan göra, man kan ta hand om de erfarenheterna på olika sätt, säger han till Riksdag & Departement.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev