Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket bjuder in EU till vargsamtal

Publicerad: 8 januari 2013, 09:20

Efterlyser toppmöte om värdefull men besvärlig tik

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har problem med ett vargpar som sökt sig till renbetesområdena i trakten av Junsele. I normala fall tillåts skyddsjakt, men den här tiken är genetiskt värdefull och kan stärka den hotade stammen.

Dessutom har hon redan flyttats runt flera gånger och forskarna menar att ett djur inte ska sövas fler än tre gånger. Det är därför inte aktuellt att flytta vargen. I november bestämde regeringen att vargparet skulle få vistas i området fram till våren.

Naturvårdsverket har jobbat hårt med förebyggande åtgärder för att säkra renskötseln runt Junsele – utan att lyckas. Vargparet har rivit ett tiotal renar och har gjort försök att splittra renhjordarna. Flera ansökningar om skyddsjakt har lämnats in till Naturvårdsverket.

Nu vill Naturvårdsverket, länsstyrelsen i Västernorrland och berörda samebyar informera politikerna om situationen. De bjuder därför in Miljödepartementet och EU-kommissionen till samebyarna för att på plats diskutera arbetet med att stärka den svenska vargstammen.

EU-kommissionen håller ett vakande öga på den svenska vargjakten och har sagt nej till miljöministerns propåer om urvalsjakt. Regeringen måste visa att åtgärderna för att skydda vargstammen fungerar innan det går att utöka jakten.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev