Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket: Det går att klara klimatutmaningen

Publicerad: 21 oktober 2022, 14:30

Utsläppen måste ner. Och det snabbt.

Foto: Michael Sohn

Ekosystemet och människors livsvillkor världen över är hotade om vi inte stoppar klimatförändringen i tid. Samtidigt finns redan lösningarna, och de har bonuseffekter, konstaterar Naturvårdsverket i en ny miljömålsutvärdering.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKlimatutsläppNaturvårdsverketMiljömål

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Naturvårdsverket konstaterar att Parisavtalet inte kommer att klaras med nuvarande utveckling, men att det går att bryta utvecklingen med kända åtgärder som dessutom blir allt billigare och har flera andra positiva effekter. Det handlar bland annat om förbättrad energisäkerhet och renare luft som gör att folk blir friskare och lever längre.

”Det finns i dag åtgärder till hands inom alla sektorer för att kunna klara utmaningen. Flera av dessa åtgärder bedöms kunna genomföras till lägre åtgärdskostnader jämfört med tidigare uppskattningar, och i många fall med stora parallella nyttor”, säger Pelle Boberg, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Vetenskapen är tydligare än någonsin om att mänskliga aktiviteter ligger bakom den pågående globala uppvärmningen – i genomsnitt en dryg grad jämfört med andra halvan av 1800-talet. Dessutom är det så att riskerna ökar för varje fortsatt ökning av temperaturen, enligt Naturvårdsverket, som skriver så här i sin rapport:

”I vågskålen ligger ekosystemens stabilitet och grundförutsättningar för människors livsvillkor världen över”.

För att lyckas måste de globala växthusgasutsläppen ungefär halveras från dagens nivåer till 2030 – alltså om åtta år – och till 2050 måste vi komma ner till nettonoll utsläpp av koldioxid. De senaste fem till tio åren har betydligt fler länder infört styrmedel för att minska sina utsläpp.

Naturvårdsverkets rapport utgör underlag till Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering av miljökvalitetsmålen som genomförs vart fjärde år. Den bygger på IPCC:s senaste utvärderingsrapporter, det vill säga de tre rapporter som kommit under den innevarande sjätte arbetscykeln och som ska sammanfattas i en rapport som kommer ut i mars. 

Den sammanfattande rapporten skulle egentligen ha kommit ut helt nyligen, men har blivit försenad till följd av covidpandemin.

Läs rapporten Begränsad klimatpåverkan

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev