Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket duckar återigen för vargbeslut

Publicerad: 7 oktober 2010, 10:19

Nu ska impoprterade vargar placeras ut i Sverige. Naturvårdsverket vill emellertid inte ha några synpunkter på var vargarna ska placeras ut – det beslutet bör istället länsstyreleserna själva fatta.


Naturvårdsverket släpper därmed återigen ett vargbeslut vidare ner på lokal nivå. Då de i veckan skickade ut en remiss om regeringsuppdraget att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige, meddelade man samtidigt att Naturvårdsverket inte vill ta fram en karta på lämpliga områden då det skulle "låsa" frågan.
– Nya vargar bör sättas ut där chansen är hög att de hittar en partner. Vi har medvetet låtit bli att ta fram en karta på områden, eftersom vi inte vill låsa frågan. Vi vill det förs en dialog på länsnivå om vad som är lämpliga områden för både vargar och människor, säger Susanna Löfgren som är chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket menar att länsstyrelserna själva med sina viltförvaltningsdelegationer bör besluta om lämpliga områden.

Att lägga vargbesluten på en lokal nivå är helt i linje med miljöminister Andreas Carlgren och regeringens politik talar om "regionalt ansvar och delaktighet". Den linjen har emellertid många kritiker – bland dem finns Naturvårdsverkets tidigare rovdjursexpert, Anders Bjärvall.
– Jag tycker att det är fel alltihop. Vargen är en djurart som måste förvaltas ur ett nationellt perspektiv. Därför är det den nationella myndigheten som måste ta besluten, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News