Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket får behålla jaktmakten över ett rovdjur

Publicerad: 21 januari 2014, 13:47

Beslut om skyddsjakt flyttas över till regionerna. Men Naturvårdsverket behåller rätten att bestämma över ett av de stora rovdjuren.


Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketRovdjur

Alltmer av jaktbesluten flyttas från Naturvårdsverket till de regionala rovdjursförvaltningarna. Men det finns ett undantag. Kungsörn. Beslut om skyddsjakt på kungsörn kommer även i fortsättningen att ligga på Naturvårdsverket.

I december fattade riksdagen beslut som öppnar för en halvering av antalet björnar och vargar och en decimering av lo- och järvstammarna. Dessutom ett mål på 150 häckande par kungsörn. Något som ökat oron för en omfattande skyddsjakt.

Nu har Naturvårdsverket reviderat riktlinjerna för beslut om skyddsjakt. Av riksdagens beslut följer samtidigt att rätten att fatta beslut i dessa frågor förs över till de regionala viltförvaltningsdelegationerna – som huserar på länsstyrelserna. Men denna flytt gäller alltså inte kungsörn.

Naturvårdsverket kommer i fortsättningen att pröva överklagade beslut om skyddsjakt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketRovdjur

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.