Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket JO-anmäls av gruvbolag

Publicerad: 24 maj 2012, 10:14

Företaget går till motoffensiv


Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Det finska företaget Nordkalk har inte fått något klart besked om villkoren i sitt utökade kalkbrott på norra Gotland. Mark- och Miljödomstolen menar att villkoren är för dåligt formulerade för att att kunna ge något tillstånd.

Den här veckan sammanträder Miljööverdomstolen (MÖD) för att räta ut frågetecknen i sin egen dom.

I förra veckan anmälde Nordkalk Naturvårdsverket till Justitieombudsmannen (JO). Företaget menar att myndigheten missbrukat sin roll och försökt att stoppa gruvbrytningen på ett otillåtet sätt.

Detta genom att under lång tid och utan grund hävda att våtmarken Ojnaremyr har skyddsstatus som Natura 2000-område. Så är enligt bolaget inte fallet eftersom Natura 2000-nätverket redan är utbyggt och att några planer på att utöka områdena inte finns.

– Eftersom det nya utpekandeförsöket liksom det tidigare helt saknar grund, ges intrycket att Naturvårdsverket missbrukar naturskyddsinstrumenten i syfte att stoppa vår täktverksamhet, snarare än av intresse för själva Natura 2000-nätverket, säger Nordkalks VD Anders Mattsson.

Syftet med Natura 2000-områden
är enligt honom inte att stoppa industriprojekt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.