Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 5 juli 2012, 09:41
Nu har Mark- och miljööverdomstolen sagt sitt i den långa tvisten som gäller kalkbrytning i anslutning till två Natura 2000-områden på norra Gotland.
Mark- och miljööverdomstolen gav i dag tillstånd till Nordkalk att bedriva kalkbrytning i Bunge på norra Gotland.
Frågan har länge varit infekterad och flera intressenter i ärendet är missnöjda med dagens beslut. En av dessa är Naturvårdsverket som nu ska bedöma om Mark- och miljööverdomstolens beslutet ska överklagas.
– Vi hade hoppats på en annan utgång. Det är en förlust för naturmiljön och de unika naturvärdena om detta område blir kalkbrott. Vi kommer nu att läsa domen och bedöma om vi ska överklaga till Högsta domstolen, säger sektionschef Erika Ekman på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Konflikten gäller Nordkalk som nu alltså fått tillstånd att öppna ett 25 meter djup och 170 hektar stort kalkbrott. Problemet är att kalkbrottet ligger i direkt anslutning till två Natura 2000-områden. Enligt Naturvårdsverket finns det en risk att kalkbrytningen leder till stor och irreversibel skada på arter och naturtyper men också på sjön Bästeträsk, som är en reservvattentäkt.
***
Läs en längre artikel om ärendet i senaste numret av Miljöaktuellt. Är du på plats i Almedalen kan du hämta ett gratis exemplar på "Miljöaktuellt Arena", Gotlands Museum, Strandgatan 14. Annars kan du köpa en pdf-version här.
Anders Hellberg