Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Naturvårdsverket misstänker organiserade bedrägerier kring elcykelpremien

Publicerad: 23 Augusti 2018, 07:42

Foto: Ralf Roletschek/ Wikimedia Commons

Att så många försöker fuska är förvånande menar Tomas Hallqvist, chef för myndighetens miljöbidragsenhet.


Ämnen i artikeln:

ElfordonHållbara Transporter

Naturvårdsverket har polisanmält två personer som sökt stöd för köp av elfordon. Man har också stoppat ett antal utbetalningar av stödet i väntan på utredning.
−Vi fattade misstanke om brott och har gjort två polisanmälningar; en anmälan som gäller en enskild ansökan och en anmälan handlar om misstanke om brott på en mer systematisk nivå. Det rör sig om 90 personer som är kopplade till tre företag på ett sätt som gör att vi med fog kan anta att det är organiserat, säger Tomas Hallqvist chef på Miljöbidragsenheten till Aktuell Hållbarhet.

Från och med den 1 februari i år kan den som köper ett elfordon eller en eldriven utombordsmotor ansöka om en premie på max 10 000 kronor. Ansökan behandlas av Naturvårdsverket som också kontrollerar att de inlämnade uppgifterna stämmer.
– Det som är genomgående i det här fallet är att samtliga av de här personerna angett att de köpt iögonfallande dyra fordon, över 40 000 kronor. Då maxar man bidraget, säger Tomas Hallqvist som tycker att mängden fuskare är förvånande.
– Att några försöker blåsa staten är ju inte så konstigt, det hade vi nog förväntat oss, men det stora antalet förvånar mig. Det kan förstås ha att göra med att det här har fått så stor uppmärksamhet i media.

Innebär det här att ni kommer se över era kontrollsystem?
Det törs jag inte svara på. Det är något vi måste diskutera med vår it-avdelning. När man skapade systemet gjorde man det på ett sätt så att man hade så många kontrollpunkter som möjligt. Tanken var att det inte skulle vara mödan värt för fuskare att lägga energi på att utföra bedrägeriet för en så förhållandevis liten summa. Men det vi ser nu är ju att det här sker under organiserad form och då blir det mycket pengar. Vad vi hoppas på nu är att det får en avskräckande effekt när folk ser att fusk leder till polisanmälningar och åtal. Det här är ju ett allvarligt brott mot staten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.