Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket: ”Olönsamt att luckra upp strandskydd”

Publicerad: 5 november 2014, 11:50

Den förra regeringen ville upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag. Något som Naturvårdsverket ställer sig frågande till i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

BoverketMiljöaktuelltNaturvårdsverket

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 5 november.

Den förra regeringen ville göra det lättare att bygga vid små sjöar och vattendrag, och gå från ett generellt till ett områdesvis naturskydd. Naturvårdsverket som utrett frågan konstaterar att en sådan förändring skulle vara negativ för strandskyddet.

– Det är inte lämpligt att upphäva strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag. Den samhällsekonomiska kostnaden blir troligen avsevärt högre än dess nytta, säger Gunilla Skotnicka på Naturvårdsverket till Miljöaktuellt.

Den förra regeringens avsikt var att upphäva strandskyddet för sjöar mindre än en hektar och vattendrag smalare än två meter. Tanken var att öka landsbygdens attraktionskraft och att fastighetsägare, näringsidkare och exploatörer skulle slippa söka dispens från lagstiftningen.

Enligt Naturvårdsverket skulle en sådan reform försämra livsvillkor för djur- och växtliv och inskränka människors rätt att utnyttja strandområden. Det skulle kunna leda till en situation där myndigheten har råd att skydda endast ett begränsat antal områden med höga värden för friluftsliv och natur.

Det är inte heller säkert att kommunerna skulle lätta sin administrativa börda, konstaterar Naturvårdsverket. Visserligen skulle de slippa fatta beslut om dispenser, men samtidigt få till uppgift att tolka det nya regelverket, en inte alltför enkel uppgift.

Naturvårdsverket föreslår istället, tillsammans med Boverket, att man behåller det generella strandskyddet men upphäver det områdesvis där det inte längre är motiverat. Det är mera logiskt och man skulle i så fall slippa att återinföra det i de fall att man hittar höga naturvärden.

Läs hela rapporten här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.