Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket om myggplågan: Fortum måste minska översvämningarna

Publicerad: 5 augusti 2010, 08:15

Fortum bör inte få tillstånd till en ny kraftstation i Nedre Dalälven förrän man visat hur man kan minska översvämningarna och därmed myggproblematiken, tycker Naturvårdsverket.


Ämnen i artikeln:

BekämpningsmedelVattenkraft

Fortum vill bygga en ny kraftstation i anslutning till Untra kraftverk, men Naturvårdsverket vill att miljödomstolen ska säja nej till ansökan eftersom den negligerar myggfrågan.

De boende vid Nedre Dalälven är plågade av mygg och trots att en del av området är nationalpark har det i flera år besprutats med ett biologiskt bekämpningsmedel, som på sikt kan skada skyddsvärd natur.

Två studier som gjordes vid Umeå universitet förra året visar att vattenregleringen är den grundläggande orsaken till myggproblematiken. I år har forskarna även gjort en fallstudie som gäller det aktuella Untra kraftverk.

Vattenregleringen gör helt enkelt att Nedre Dalälven översvämmas flera gånger under sommaren och då kan översvämningsmygg kläckas flera gånger under sommaren.

Fortum vill i sin ansökan tappa så mycket vatten att en stor del av områdena kommer att översvämmas. Men bolaget har inte utrett sambandet mellan hur mycket vatten som tappas och hur stora områden som svämmas över. Det vill Naturvårdsverket att Fortum ska göra, för att miljödomstolen ska kunna fastställa en bra nivå för vattentappningen som gör att det översvämmade området inte blir för stort.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News