Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Naturvårdsverket saknar mandat att lösa miljökonflikter”

Publicerad: 3 september 2014, 08:46

Politiska konflikter trycks ner på myndighetsnivå och tjänstemän lämnas i sticket. Det är en av slutsatserna i miljömyndighetsutredningens första betänkande.


Ämnen i artikeln:

BoverketMiljöaktuelltMiljömålsberedningenNaturvårdsverket

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 september.

Det är halvtid för Miljömyndighetsutredningen som har till uppgift att effektivisera miljöarbetet. Igår lämnade utredaren Göran Ekström, tidigare generaldirektör på Arbetsgivarverket, över sitt delbetänkande. Ett problem i förvaltningen är enligt honom att politiska konflikter trycks ner på myndighetsnivå och lämnar tjänstemännen i sticket.

– Tjänstemännen vi pratat med säger att miljömålen innehåller många inneboende konflikter och så är det. De tycker att riksdag och regering borde vara lite bättre på att lösa dessa konflikter istället för att myndigheterna på egen hand ska uppnå målen, säger Göran Ekström till Miljöaktuellt.

Ett exempel på detta är den utdragna kampen mellan Boverket och Naturvårdsverket för att få fram rätt bullernivåer – och det dröjde länge innan regering och riksdag satte ned foten i frågan. Göran Ekström konstaterar att det inte finns någon samlande kraft som bryter ned intressekonflikterna i miljömålsarbetet – inte ens hos Naturvårdsverket, SNV, som är centralfigur på området.

– Naturvårdsverket har inte det mandatet. Om lagarna strider mot varandra så kan inte SNV säga att den ena lagen är starkare än den andra, och då är det svårt att lösa konflikterna, säger Göran Ekström.

Så här långt är utredningen en kartläggning utan förslag.

Slutbetänkandet ska lämnas i mars 2015. Göran Ekström samordnar arbetet med den pågående Miljömålsberedningen, Miljöforskningsberedningen, vattenrättsutredningen och utredningen om dricksvatten. Däremot inte i lika hög grad med utredningen om jaktfrågor.

Läs hela delbetänkandet här (pdf).

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.