Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket: Skogen spelar endast en liten roll för att nå klimatmålen

Publicerad: 16 februari 2017, 12:13

Malin Kanth arbetar på enheten för luft och klimat på Naturvårdsverket. Hon tycker att David Haddens doktorsavhandling är intressant men hon tror inte att den kommer att få någon större påverkan på svensk klimatpolitik.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

– Om man ser på miljömålsberedningens förslag så säger Sveriges klimatpolitik att man inte ska inkludera skogen. Det är bara om man inte uppnår målen till 2045 som man får räkna in, antingen cdm-projekt, eller skogen som CO2-sänka. Men i första hand går klimatpolitiken ut på att vi ska sänka våra utsläpp.

Om skogen släpper ut mer CO2 än den binder, ska den också räknas som utsläppskälla?
– Vi har inte riktigt kommit fram till samma slutsats som han gör i sin doktorsavhandling. Det beror på att vi har ett annat sätt att mäta. Vi mäter den faktiska inlagringen i skogsmarken, i den här avhandlingen har man mätt utbytet ovanför träden så det får inte riktigt att jämföra. Att skala upp de beräkningar som görs i den här avhandlingen känns ganska osäkert kan jag tycka. Men man gör ju liknande mätningar runt om i hela Europa i det så kallade ICOS-nätverket. Det vore väldigt intressant att se vad de kommit fram till.

Under hur många år har Naturvårdsverket gjort mätningar?
– Vi har mätningar från 1983 och vi bygger våra beräkningar på faktiska mätningar av hur mycket kol som lagras in i biomassan på Riksskogstaxeringens provytor som finns på 30 000 platser i hela Sverige.

Mäter ni inte hur mycket CO2 skogen ger ifrån sig?
– Nej, det gör vi inte, vi mäter det totala upptaget. Men att träd dör, bryts ner och släpper ifrån sig koldioxid är ju känt sedan länge och det fångar vi ju in på de provytor vi mäter. Vi tycker också att det är relevant att titta på hur skötselmetoder påverkar skogen för att se till att det blir så bra som möjligt.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.