Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket: Tre steg för att nå klimatmålen

Publicerad: 15 mars 2019, 09:53

Minskade transporter är en central del av den nya klimatpolitiska handlingsplanen.

Foto: Holger Ellgaard/ Wikimedia Commons

I dag på konferensen Klimatforum i Stockholm överlämnades underlaget till Sveriges första klimatpolitiska handlingsplan till finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) av Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Sveriges första klimatpolitiska handlingsplan som lämnades till regeringen i dag är en diger lunta på 207 sidor.
– Det viktigaste är att den ger en samlad kurs för den politik som behöver föras oavsett regering och som behöver förankras över partigränser och bortom mandatperioder, säger Stefan Nyström, klimatchef på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Planen har enligt honom tre huvudinriktningar: elektrifiering, finansiering och sanering, där det sistnämnda betyder avskiljning och lagring av koldioxid. Enligt planen har Sverige goda förutsättningar att nå målet om netto noll klimatutsläpp år 2045, men det krävs en skärpt styrning både från staten och EU.

En kraftig minskning av transporternas utsläpp pekas ut som centralt genom bland annat en satsning på elvägar liksom att minska industrins utsläpp genom att bland annat producera stål utan kol. Vidare behöver Sverige snabbt komma igång med avskiljning och lagring av koldioxid för att åstadkomma negativa utsläpp.

Globalt är besluten under de kommande cirka två åren avgörande om mänskligheten ska lyckas undvika att hamna i en flera hundra tusen år lång period med en betydligt varmare planet, så kallad ”hothouse earth”. Det sade Will Steffen, forskare om ekosystemgränser på Stockholm Resilience Center och Australian National University i Canberra, och jämförde med att vända en atlantångare.
– Om vi ska lyckas minska utsläppen till mitten av seklet måste vi agera nu, sa han.

Läs handlingsplanen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev