Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket vill lösa vargfrågan med riktad jakt

Publicerad: 17 december 2012, 22:05

Forskare hävdar nu att det går att förstärka vargstammen genetiskt genom en selektiv och riktad jakt. Det meddelar Naturvårdsverket. Men miljörörelsen är kritisk.


Naturvårdsverket har låtit forskare undersöka om det går att förstärka vargstammen genetiskt genom en selektiv och riktad jakt på inavlade vargar. Enligt rapporten som presenterades på måndagen var det fullt möjligt. Naturvårdsverket tycks inte heller vilja vänta med ett beslut om en ny jakt på den kraftigt hotade svenska vargstammen.
– Enligt vår preliminära bedömning finns det stora möjligheter att Naturvårdsverket kommer att fatta beslut om en selektiv och riktad jakt för att minska inaveln i vargstammen. Naturvårdsverket kommer under de närmsta dagarna att gå igenom underlaget mer noggrant, säger Ruona Burman som är viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket låter också meddela att någon licensjakt liknande den som genomfördes 2010 och 2011 inte är aktuell.
– En jakt för att minska inaveln kommer att ske under strängt kontrollerade former och i en omfattning som inte påverkar vargstammens förutsättningar att nå en gynnsam bevarandestatus och ska ses som ett led i arbetet med den genetiska förstärkningen, säger Ruona Burman.

Svenska Rovdjursföreningen är starkt kritkisk till Naturvårdsverkets inställning till rapporten. De påpekar att forskarna bakom studien tydligt säger att slutsatserna i rapporten bör prövas i en fördjupad analys innan de används som underlag för förvaltningsbeslut.
– Varför är det så hysteriskt bråttom, undrar Rovdjursföreningens ordförande Roger Olsson som också skriver på föreningens hemsida att "Inom en snar framtid" inte kan betyda annat än att det blir vargjakt efter nyåret.
Ett beslut som Roger Olsson uppger att han ifrågasätter starkt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.