Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårdsverket vs LKAB: Strid med höga insatser

Publicerad: 20 januari 2011, 09:15

Nästa vecka prövar Miljööverdomstolen tvisten mellan Naturvårdsverket och LKAB om den nya gruvan i Svapavaara. Får Naturvårdsverket rätt kan det kosta LKAB 1,5 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

GruvorJuridikNaturvårdsverket

Miljöaktuellt har tidigare skrivit om tvisten mellan Naturvårdsverket och LKAB när de öppnade en ny gruva i Svappavaara.  Naturvårdsverket krävde att LKAB skulle redovisa den sammanlagda miljöpåverkan som LKAB ansvarar för i Svappavaara, något som LKAB motsade sig att göra. Bland annat är Naturvårdsverket kritiska mot det malmförädlingsverk som LKAB driver i området.

Miljödomstolen gav emellertid LKAB rätt och för åtta månader sedan kunde den nya gruvan tas i drift. Nästa vecka ska frågan emellertid prövas av Miljööverdomstolen. Om Naturvårdsverket får rätt skulle det enligt SR Ekot innebära ett ekonomiskt tapp för LKAB på 1,5 miljarder kronor.
– Det skulle innebära ett väldigt hårt slag mot svensk gruvverksamhet och en väldigt märklig syn på vad som är rimlig miljöpåverkan i vår verksamhet, säger LKAB:s affärsutvecklingschef Per-Erik Lindvall till Ekot.

På Naturvårdsverket menar man emellertid att det är viktigt att miljöprövningar går rätt till, och man är missnöjda med miljödomstolens beslut.
– Vi hoppas uppnå att miljööverdomstolen upphäver tillståndet. Och att man får börja om från början och göra en prövning av hela verksamheten i Svappavaara tillsammans, så att man kan bedöma miljöriskerna och reglera verksamheten på ett bra sätt, säger Naturvårdsverkets jurist Åsa Wiklund Fredström till Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.