Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Naturvårsverket överklagar beslut om trålhinder

Publicerad: 18 juni 2009, 09:37

Med Naturvårdsverkets goda vilja valde Länsstyrelsen i Halland att ge grönt ljus då organisationen Greenpeace skulle placera ut stora stenblock i Kattegatt för att hindra trålfisket. Nu vill Naturvårdsverket ändå pröva frågan i miljödomstolen.


Ämnen i artikeln:

TrålhinderNaturvårdsverketIsadora WronskiGreenpeaceHav

I början av maj skrev Naturvårdsverket i ett remissvar att "Inget hindrar länsstyrelsen att kontraktera eller annars anlita utomstående verksamhetsutövare för utförandet av beslutade bevarandeåtgärder. I detta fall skulle således Greenpeace kunna ges i uppdrag att utföra beslutade nödvändiga bevarandeåtgärder på länsstyrelsens uppdrag."

Och den 11 maj beslutade länsstyrelsen i Halland att Greenpeace inte behöver något tillstånd för att placera ut stora stenblock som förhindrar bottentrålning i Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund.

Greenpeace dokumenterar den marina miljön i Fladen och Lilla Middelgrund. Foto: Greenpeace.

Nu har Naturvårdsverket emellertid överklagat beslutet att inte tillståndspröva utplaceringen av trålhinder till miljödomstolen.
– Idag är både stenplacering och bottentrålning tillåtet i marina skyddsområden. Därför är det bra att Naturvårdsverket vill ha ett prejudikat om vad som kräver tillstånd och inte, säger Isadora Wronski som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Samtidigt
tycker hon att det är märkligt att myndigheten väljer att pröva frågan genom att överklaga en bevarandeåtgärd och inte det destruktiva fiske som hotar områdena.

Greenpeace menar att grundproblemet är att fisket lyder under fiskelagstiftningen och havsmiljön under miljölagstiftningen. Detta gör att lag står mot lag och enligt Greenpeace är det idag alltid miljön som får ge efter för kortsiktiga fiskeintressen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.